IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама призова Гърция да намери начин да стимулира растежа

Вчера официалната статистика на Гърция показа че безработицата в страната през май е достигнала нов исторически връх от 27,6 на сто

09:26 | 09.08.13 г. 4
<p>
	Гръцкият премиер Андонис Самарас (вляво) се срещна с американския президент Барак Обама (вдясно) във Вашингтон. Снимка: Ройтерс</p>

Гръцкият премиер Андонис Самарас (вляво) се срещна с американския президент Барак Обама (вдясно) във Вашингтон. Снимка: Ройтерс

Американският президент Барак Обама призова Гърция да намери начин да стимулира растежа на икономиката, а не да разчита само на орязване на разходи в опит да преодолее тежката икономическа криза.

Срещата между Обама и премиерът на южната ни съседка Андонис Самарас се състоя в момент, в който Атина се готви за по-нататъшни преговори с международните кредитори за допълнително намаляване на дълга й, съобщава Bulgaria on Air.

В разговор с гръцкия премиер в Овалния кабинет на Белия дом американският дръжавен глава каза, че Атина трябва да се фокусира и върху създаването на работни места, тъй като "историята е показала, че когато има работа, хората се справят по-добре с икономическата тежест".

Самарас от своя страна се съгласи със събеседника си и подчерта, че сериозно прдизвикателство пред правителството му е борбата с младежката безработица, която достига 60 процента.

"Жертвите, които гръцкият народ трябваше да направи, са огромни, но ви гарантирам, че те няма да бъдат напразни“,увери гръцкият премиер.

Срещата между Обама и Самарас се състоя в момент, в който Гърция се готви за по-нататъшни преговори с международните кредите във връзка с допълнително намаляване на нейния дълг.

Вчера официалната статистика на Гърция показа че безработицата в страната през май е достигнала нов исторически връх от 27,6 на сто. Това е повече от два пъти над средното ниво в еврозоната, което през юни беше 12,1 на сто.

Според гръцки икономисти засилването на износа и силният туристически сезон ще подпомогнат спирането на допълнително покачване на безработицата в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Честна дума, тоя не мога да го гледам! Население няколко милиарда зависят от *** като тоя надут пуяк!И то и на него му дърпат конците! Ако ги нямаше такива жалки кариеристи, нямаше кой да обслужва ония другите мекерета дето спят на портфейлите си!Като у нас, същата работа!Вчера минах през Индиана и Мичиган. Толкова мизерия, на едно място. Ту прекрасен квартал с прекрасни къщи и голф игрище или тенис клуб и само след миля ония дървените им преносими къщи, три метра на десет!Америка е няколко големи грда, с цялото величие и мизерия на едно място и другото пустош!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
wenci
преди 10 години
Ох, как се е загрижил Обама за гърците. Защо ли?! За нас защо не се е загрижил?!Явно с Гърция се провежда експеримент, който да може да се приложи евентуално в глобален мащаб...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
wenci
преди 10 години
Ох, как се е загрижил Обама за гърците. Защо ли?! За нас защо не се е загрижил?!Явно с Гърция се провежда експеримент, който да може да се приложи евентуално в глобален мащаб...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още