IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

DuPont отчете 12% спад на печалбата

Спадът в приходите от химикали се компенсира до известна степен от продажбите за селското стопанство

18:03 | 23.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
DuPont отчете 12% спад на печалбата

Печалбата на DuPont за второто тримесечие на 2013 г. се сви с 12%, след като американският гигант от химическата индустрия регистрира спад в продажбите на химически продукти.

Пред Market Watch от компанията обявиха, че проучват алтернативни възможности за развитието си в химическия сегмент. Фокусът ще бъде върху бързото развитие и научните приноси на компанията. Алтернативите включват продажба на една част от бизнеса и отделяне на друга част.

DuPont обяви нетна печалба в размер на 1,03 млрд. долара, което прави 1,11 долара на акция, в сравнение с печалба от 1,17 млрд. долара, или 1,23 долара за акция година по-рано. Нетните приходи от продажби спадат с 0,7% до 9,84 млрд. долара. Резултатите са по-ниски от очакванията на анализаторите. Прогнозите им бяха за 1,27 долара на акция при 10 млрд. приходи от продажби.

Ако се премахнат еднократните ефекти, положителният резултат е 1,28 долара на акция срещу 1,50 долара на акция преди година. Брутният марж на печалбата на компанията намалява от 41,1% на 38,5%.

Наскоро DuPont предупреди, че по-хладната и влажна пролет ще се отрази на печалбата. Това е така, защото земеделските производители не оползотвориха голяма част от продукцията си, а производителите на млечни и хлебни изделия се въздържаха от създаването на запаси.

Компанията е по-оптимистична за представянето на индустриалния си сегмент, който варира от бронирани жилетки до компоненти за малки мобилни апарати. Тя очаква и хранително-вкусовият й бизнес да пострада.

За второто тримесечие приходите от продажби в химическият сегмент на компанията спаднаха с 9,5%. Приходите на селскостопанския сегмент отчетоха повишение със 7,2%.

Изпълнителният директор на компанията Елън Кълман споделя, че приходите от продажби в селскостопанския сегмент остават стабилни. „Както очаквахме, до голяма степен това компенсира сериозния спад в приходите на пазара на химикали, в сравнение с пиковите нива от миналата година“, каза тя.

Тя очаква печалбата на DuPont за втората половина на годината да бъде повече в сравнение с печалбата за същия период на 2012 г.

През последната година акциите на DuPont са поскъпнали с 27%. Вчера книжата се търгуваха на цена от 57,17 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още