IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси с ръстове от над процент*

Инвеститорите са притаили дъх в очакване на срещата на Фед, която ще очертае паричната политика на централната банка

17:44 | 17.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американските индекси с ръстове от над процент*

В началото на сесията от новата работна седмица водещите индекси на американските борси се повишават. В края на миналата седмица те затвориха с понижение от 1%, най-вече заради очакванията на инвеститорите за бъдещите монетарни действия на Федералния резерв на САЩ.

Dow Jones се покачва с 1,14% до 15 241,98 пункта. S&P 500 дръпна напред с 1,03 на сто до 1 643,52 пункта. Nasdaq Composite също регистрира ръст от 1,03% - до 3 458,87 пункта.

На фокус през седмицата очаквано ще бъде двудневната среща на Федералния резерв. Тя приключва в сряда, когато се очаква с интерес председателят на Фед Бен Бернанке да оповести икономическите прогнози и бъдещите намерения за политиката на Фед. Инвеститорите ще очакват с нетърпение да чуят дали Фед ще намали покупките на облигации, които в момента възлизат на 85 млрд. долара месечно.

„Много вероятно е Фед да не промени курса на цялостната си политика. Всички ще вперят погледи в пресконференцията на Бен Бернанке след основните срещи. Бен Бернанке ще представи последните икономически прогнози на Фед. Надяваме се най-накрая да стане ясно дали, кога и как изкупуването на облигации ще затихне“, коментират анализатори.

Фед ще оповести и ревизираните си прогнози за периода 2013-2015 г. През март тази година Фед прогнозираше ръстът в БВП за 2013 г. да бъде около 2,6%, а за 2014 г. - 3,2%. Според анализа данните за безработицата за 2013 и 2014 г. ще са съответно – 7,4% и 6,9%.

Също така днес Министрите на търговията на 27-те държави-членки на Европейския съюз съгласуваха мандат за воденето на преговорите за сключване на споразумение за създаването на зона за свободна търговия със САЩ. През 2011 г. стокооборотът между ЕС и САЩ нарасна до почти 455 млрд. евро, като ЕС е доставил на САЩ стоки на стойност 260 млрд. евро, а е внесъл продукция за 192 млрд. евро.

В сравнение с петъчната сесия цените на акциите на Facebook се покачиха с 1,53% до 24 долара за акция, след като от социалната мрежа изпратиха съобщение до всички медии, че в четвъртък ще представят „нов продукт“.

Индексът на производствената активност в щата Ню Йорк се повиши до 7,84 пункта през юни. Индексът Empire State е нараснал, след като имаше стойности от -1,4 пункта през миналия месец, надхвърляйки и очакванията на анализатори за повишаването му до 0,4 пункта. Показател с положителна стойност сочи подобряване на обстановката в сектора.

Според проучване на CNBC пък през тази седмица в САЩ цената на суровия петрол може да се върне на нивото от 100 долара за барел. В петък цената слезе от деветмесечния си връх.

На фокус е и срещата на върха на страните от Г-8, която се провежда днес в Северна Ирландия.

* Данните са актуални към 17:00 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още