IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Standard & Poor’s понижи перспективата по британския топ рейтинг

Според агенцията има 33% вероятност за понижаване на рейтинга до 2 години, ако икономическото и фискалното представяне на страната останат под очакванията

10:42 | 14.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Standard & Poor’s понижи перспективата по британския топ рейтинг

Международната рейтингова агенция Standard & Poor’s натри носа на правителство на Великобритания, като понижи перспективата по максималния кредитен рейтинг на страната до „негативна“, съобщи британският вестник Financial Times.

От Standard & Poor’s се обосноваха с опасения за слабото възстановяване и незначителното подобрение на публичните финанси.

Тъй като вече и трите големи международни рейтингови агенции са поставили негативна перспектива по максималния британския рейтинг, мнозина анализатори се опасяват, че вече е само въпрос на време някоя от тях да натисне спусъка и да го отнеме.

Действията на Standard & Poor’s вероятно ще бъдат понесени по-тежко от британския министър на финансите Джордж Озбърн, отколкото тези на останалите агенции, тъй като тя премахна негативната перспектива по британския рейтинг, когато той въведе курса на строги икономии, след като пое поста през 2010 г.

„Негативната перспектива отразява нашето виждане за шанс от 33% за понижаване на рейтинга през следващите 2 години, ако представянето на Великобритания в икономическата и фискалната област отслабнат в по-голяма степен от настоящите ни очаквания“, се посочва в съобщението на Standard & Poor’s.

Предупреждението излезе само седмица, след като Fitch обяви, че Есенното послание на правителството „отслабва доверието във фискалната рамка на Великобритания“, намеквайки, че е все по-близо до понижаване на кредитния рейтинг на страната.

От Standard & Poor’s обаче похвалиха правителствения „ангажимент за реализиране на фискалния му мандат“ и високото търсене на държавните облигации, но предупредиха, че общият правителствен дълг рискува да достигне 100% от националния доход – ниво, за което се смята, че е трудно съвместимо с максимален кредитен рейтинг.

В изказване пред британски депутати вчера Озбърн, който е бил предупреден за действията на Standard & Poor’s, омаловажи значението на рейтинговите агенции.

„Това е само един тест сред всички останали, а окончателният тест е на каква цена можем да заемаме средства“, каза той. „Ние провеждаме този тест всяка седмица, когато се опитваме да продадем своите облигации“, уточни министърът.

За него евентуално понижаване на британския максимален рейтинг от някоя от агенциите би представлявало личен неуспех, защото в икономическата си стратегия преди изборите той открои запазването му като ключов елемент от предизборната си програма. През февруари 2010 г. Озбърн заяви, че „първата цел за Британия е да понижи по-бързо дефицита, за да запази кредитния си рейтинг“.

„В оценката си S&P подкрепят „силния ангажимент за реализиране на фискалния мандат“ на правителството и предупреждават особено за забавяне на „темпото и обхвата на фискалната консолидация“, обявиха от британското министерство на финансите. „Това е така, защото спазихме обещанието си дефицитът да бъде понижен с една четвърт, а лихвените проценти са на рекордно ниски нива“, добавят оттам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още