IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акцентите в бизнеса 17 септември

Най-важното от света на бизнеса според редакторите на Investor.bg

16:03 | 17.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протестът на китайците се насочи и към японския бизнес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестът на китайците се насочи и към японския бизнес. Снимка: Ройтерс

България

И днес гореща тема остава спорът с Русия за строителството на АЕЦ Белене. Вицепермиерът и министър на финансите Симеон Дянков е категоричен, че искът на руската компания "Атомстройекспорт" няма да издържи в Международния арбитражен съд в Париж.

Същевременно днес по искане на бизнеса представителите на четири от парламентарно представените партии внесоха промени в Закона за защита на конкуренцията, чиято цел е да бъде ограничено монополното положение на търговските вериги при подписването на договорите с производителите на храни.

А ако сте забравили, че днес е и първият учебен ден, то държавата го напомня още веднъж, като направи нова крачка към стимулиране на родителите на малки деца да се върнат по-бързо на трудовия пазар. Така вече и родителите на деца под една година ще имат право на европари за детегледачи.

В същото време новината за увеличението на пенсиите от януари 2013 г. претърпя развитие, след като председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова фиксира април като реален срок за скок на пенсиите с 10%.

Продажбата на магазините на Техномаркет пък се отлага поне до 2013 г., след като Equest замразява продажбата на активи поради липса на финансиране за сделките на потенциалните купувачи.

По света

Днес и в тази секция преобладават негативни новини, доминирани от конфликта между Япония и Китай. Canon, Panasonic и други големи японски концерни затварят фабриките си в Китай заради масовите протести по повод купените от Япония острови в Източнокитайско море. Анализатори обаче изтъкват, че проблемите за бизнеса вероятно ще са краткосрочни, тъй като двете страни, които са ключови търговски партньори, не могат да си позволят ситуацията да излезе извън контрол.

Същевременно стана ясно, че САЩ ще започнат дело в Световната търговска организация срещу Китай заради субсидиите му за изнасяните автомобили и частите за тях.

За четири държави 2012 г. е по-лоша от Голямата рецесия - Гърция и Португалия продължават да затъват, докато в Индия и Китай растежът се забавя до нива под тези от 2009 г., пише американското издание Christian Science Monitor. А гръцкият премиер Андонис Самарас потвърди виждането си, че евентуално напускане на еврозоната би било катастрофално за страната му.

Между другото

Може да сте отявлен фен на Apple, но след детайлен анализ на iPhone 5 става ясно, че компанията е предпочела за пореден път да заложи на красивия дизайн, вместо на пълноценни функционалности.

От интервю на Мег Уитман пък става ясно, че все пак може да видим смартфони на Hewlett-Packard, но те няма да са под бранда Palm.

Корейският концерн Hyundai ще произвежда модела си i30 и с три врати, а сегашният икономически климат може да ускори прехода към по-зелени и икономични яхти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 18.09.12 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още