IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в Европа все още предпочитат финансирането от централните банки

Това се случва на фона на най-евтиното финансиране за някои видове заеми през последните четири години

09:00 | 18.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Банките в Европа все още предпочитат финансирането от централните банки

Европейските банки не успяват да прекъснат зависимостта си от парите на централните банки, въпреки че резкият спад в цената на обезпеченото финансиране през лятото дава възможност на някои от тях да излязат на капиталовите пазари, пише Financial Times.

Подобно на кредитните институции в САЩ, еверопейските банки сега могат да финансират някои видове заеми по-евтино от когато и да било през последните четири години, като ги обединяват в т. нар. ценни книжа, обезпечени с активи (ABS - asset-backed securities), които продават на инвеститорите. Лихвите по тези книжа са обезпечени с паричните потоци от погашенията по кредитни карти, ипотеки или заеми за покупка на автомобили.

В момента обаче емитирането на ABS в Европа е на 3-годишно дъно, след като банките използват активите като обезпечение, за да получат финансиране от централните банки.

От началото на финансовата криза през 2007 г. обемът на ABS, особено в Европа, е малък, макар че през лятото банковият сектор в Европа опита да съживи ABS чрез проекта Prime Collateralised Securities.

Тази година са издадени европейски ABS за само 47 млрд. евро – най-ниското ниво от 2009 г., когато пазарът бе засегнат от финансовата криза, показват данни на JPMorgan.

В САЩ от началото на годината са издадени ABS за 148 млрд. долара, според данни на Asset Backed Alert, което сочи, че ще бъде надвишен обемът от миналата година в размер на 157 млрд.

Слабите обеми в Европа са въпреки повишеното търсене, след като инвеститорите търсят алтернативи на ниската доходност при много други активи. Търсенето свали спреда (част от лихвата, която инвеститорите получават) по най-сигурните британски ипотечни книжа с повече от 50% през тази година.

Спредовете по испанските жилищни ипотечни ценни книжа спаднаха с 3 процентни пункта, позволявайки на някои от местните банки да продават привилегированите траншове от пакетите ABS в частни транзакции.

Третият кръг от вливане на ликвидност, обявен от Федералния резерв в САЩ, който е насочен именно към покупки на ипотечни книжа от централната банка, се очаква да намали допълнително доходността им.

Въпреки това много европейски банки избират да разменят ABS с Европейската (или с Английската) централна банка вместо да ги продават на инвеститори, намирайки финансирането от централните банки за все още по-евтино.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 18.09.12 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още