IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиции във ВЕИ за рекордните 260 млрд. долара са били направени през 2011 г.

По-евтините компоненти приближават деня, в който вятърната и слънчевата енергия ще могат да си съперничат с полезните изкопаеми, твърди експерт

21:45 | 12.01.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Инвестиции във ВЕИ за рекордните 260 млрд. долара са били направени през 2011 г.

Инвестициите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в глобален план са нараснали с 5% през миналата година до рекордните 260 млрд. долара, водени от ръстa при слънчевата енергия и увеличените разходи в САЩ, съобщава Bloomberg New Energy Finance.

Вложенията в слънчева енергия са скочили през 2011 г. с 36% до 136,6 млрд. долара, надвишавайки средствата, насочени към вятърната енергия в размер на 74,9 млрд. долара, показват данните на базираната в Лондон изследователска компания.

Разходите за ВЕИ в САЩ са нараснали с една трета до 55,9 млрд. долара, и така изпреварват тези в Китай, които са се повишили само с 1% до 47,4 млрд. долара.

Инвестициите във фотоволтаични инсталации в САЩ и Европа бележат ръст въпреки спада от 50% в цената на модулите през миналата година, посочва Майкъл Либрейх, главен изпълнителен директор на New Energy Finance.

Намалелите цени на компонентите са направили възможни повече проекти и приближават деня, в който вятърната и слънчевата енергия ще могат да си съперничат с тази от полезните изкопаеми без субсидии, казва той.

Според него „слуховете за смъртта на чистата енергия са били силно преувеличени”.

Растежът през миналата година обаче е най-слабият от 2009 насам, когато финансовата криза ограничи кредитирането за всякакви компании и инвестициите във ВЕИ се повишиха само с 1%. Разходите се възстановиха през 2010, отбелязвайки ръст от 31% до 247 млрд. долара.

2012 ще е поредната трудна година за сектора, затормозена от продължаващата европейска финансова криза и предлагане, което се стреми да се отърве от свръхкапацитета си, изтъква Либрейх.

Американските инвестиции в чиста енргия надминаха китайските за първи път от 2008 г. насам, подпомогнати от правителствените програми за ВЕИ, някои от които вече изтекоха.

Европейските инвестиции се покачиха с 3% през 2011 г. до 100,2 млрд. долара, водени от слънчевите съоръжения в Германия и Италия и вятърните около бреговете на Северно море.

Индия отчете най-големият ръст през миналата година – 52% до 10,3 млрд. долара, а инвестициите в Бразилия се повишиха с 15% до 8,2 млрд. долара.

Глобалният индекс, който следи акциите на компании в сектора на чистата енергия обаче достигна 8-годишно дъно през октомври 2011 г.

През миналата година The WilderHill New Energy Global Innovation Index - NEX, който следи 97 акции, спадна с 40%, след като производителите бяха под натиска на падащите цени на компонентите и конкуренцията от Азия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
dmtk
преди 12 години
Ръстът в пари е малък, но след като паднаха цените, за същите пари могат да се построят много повече мощности.т.е. ръстът в нови мощности е впечатляващ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още