IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Гърция се е забавила до 2,4% през декември

За цялата 2011 г. правителството очаква показателят да бъде 2,8%, а през 2012 г. се предвижда забавяне до 0,6%

16:45 | 11.01.12 г.
Инфлацията в Гърция се е забавила до 2,4% през декември

Гръцката статистическа служба Elstat съобщи, че инфлацията в страната се е забавила до 2,4% през декември на годишна основа (преди сезонното изглаждане на данните) при 2,9% през ноември. През декември 2010 г. инфлацията е била 5,2%.

За цялата 2011 г. правителството очаква показателят да бъде 2,8%, като според разчетите през настоящата година инфлацията трябва да се забави до едва 0,6%.

През декември са поевтинели облеклото и обувките – с 2,9%, както и телекомуникационните услуги – с 1%. Поскъпване е регистрирано при хранителните стоки и безалкохолните напитки, в хотелите, кафенетата и ресторантите (с 0,6%). За 2011 г. като цяло най-много са нараснали разходите за жилище – със 7,9%.

Строгите мерки за икономии, приети в страната срещу спасителните кредити от ЕС и МВФ, нанесоха сериозен удар по съвкупното търсене и доведоха до забавяне на ръста на цените.

Междувременно министърът на развитието на Гърция Михалис Хрисохоидис заяви, че страната му няма да се вмести в съгласуваните с международните кредитори показатели за бюджетния дефицит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още