IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото с нов рекорд

Жълтият метал постигна паритет с платината, очаква се да достигне 1 800 – 1 850 долара за тройунция в близките седмици

21:31 | 09.08.11 г.
Цената на златото с нов рекорд

Цената на златото достигна до нов рекорд, тъй като инвеститорите продължават да купуват ценния метал като защита, пише MarketWatch.

В Ню Йорк фючърсите на благородния метал със срок на доставка месец декември достигнаха максимална стойност от 1 782,50 долара за тройунция. На финала на сесията златото се търгуваше на 1 743 долара за тройунция.

От началото на годината досега жълтият метал е поскъпнал с 23%, а само от началото на седмицата е добавил 5,5% към цената си.

„Подозирам, че златото ще продължи да поскъпва”, коментира Мат Земан от Kingsview Financial в Чикаго. Той допълни, че още в следващите седмици можем да видим нива от 1 800 – 1 850 долара за тройунция.

Инвеститорите засилика покупките на злато днес, докато чакат резултатите от заседанието на Федералния резерв. Очакванията са централната банка на САЩ да обяви допълнителни стимули за икономически растеж, след като в петък кредитният рейтинг на страната беше понижен от Standard&Poor’s до АА+.

Цената на златото в един момент се изравни дори цената на платината – по-редкият и труден за добив от двата метала.

Платината поскъпна до 1 756,40 долара за тройунция, като това се дължи повечето на търсенето от страна на различни индустрии. Платината се използва за производството на катализатори за автомобили и търсенето и от автомобилната индустрия е нараснало заради съживените продажби на коли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още