IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският износ пада през юни

Намалението на експорта се тълкува като още един знак за забавянето на европейската икономика

19:47 | 09.08.11 г.
Германският износ пада през юни

Износът на Германия е регистрирал спад през юни, което е още един знак за забавянето на европейската икономика, пише Bloomberg.

Сезонно изгладените данни на германската статистика показват, че през шестия месец от годината износът е паднал с 1,2% на месечна база. Статистическата служба на Германия припомня, че през май износът регистрира растеж от 4,4% на месечна база. На годишна база износът на Германия през юни е нараснал с 3,1 на сто.

Икономисти прогнозираха, че германският износ ще намалее с 1 процент през юни спрямо май.

Данните показват, че се забавя и вносът на Германия. През юни спрямо май той е нараснал с минималните 0,3%, докато през май спрямо април регистрира растеж от 3,8%.

"Спадът на износа не означава, че германската икономика е пред катастрофа”, коментира Кристиан Шулц, икономист от Joh. Berenberg Gossler & Co. в Лондон. „Германската икономика се ребалансира, което означава, че в момента вътрешното търсене играе по-голяма роля”, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още