IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръстът на преките чуждестранни инвестиции в Китай се забавя

Увеличението на годишна база през юни е със само 2,8% до 12,6 млрд. долара на фона на ръста от 13,4% през май

15:32 | 15.07.11 г.
Ръстът на преките чуждестранни инвестиции в Китай се забавя

Увеличението на обема на преките чуждестранни инвестиции в Китай показва признаци на забавяне, докато правителството на страната увеличава усилията си да обуздае икономическия растеж, за да запази икономиката от прегряване, съобщи ВВС.

През юни чуждите инвестиции са нараснали с едва 2,8% на годишна база до 12,6 млрд. долара, което е сериозна разлика спрямо майския ръст от 13,4%.

Въпреки това през първите 6 месеца на Китай е привлякъл инвестиции на обща стойност 60,9 млрд. долара, което е с 18,4% повече от аналогичния период на 2010 г.

През първата половина на годината икономическият растеж на страната е 9,6%.

Бързото нарастване на китайската икономика през последните няколко години я изведе до второто място в света, като тя е едно от основните направления за чуждите инвеститори.

През миналата година те са я захранили със 105,7 млрд. долара в опит да вземат своя дял от бързото й израстване.

Китайският ръст се подхранва и от кредитен бум в страната, като банките са отпуснали рекордни сума през последните 2 години, за да обезпечат високия икономически ръст дори по време на световна финансова криза.

Това предизвика опасения, че настоящият ръст може да не се запази и да предизвика балони на активи като например на пазара на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още