IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономиките от ОИСР растат трето поредно тримесечие

Ръстът далеч не е еднакъв, като Европейският съюз изостава от САЩ и Япония – характеристика на възстановяването, която се очаква да продължи и в бъдеще

17:36 | 31.05.10 г.
Икономиките от ОИСР растат трето поредно тримесечие

Икономическата активност в развитите световни икономики се е повишила за трето поредно тримесечие през трите месеца до края на март, макар и с по-бавен темп в сравнение с предходния период, съобщи Wall Street Journal.

Данните, публикувани днес от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), сочат, че брутният вътрешен продукт на 31-та членки е бил с 0,7% по-висок в сравнение с трите месеца до края на декември и с 2,5% по-висок от първото тримесечие на 2009 г.

Това е първият ръст на БВП на годишна база от третото тримесечие на 2008 г. и поредният признак, че глобалната икономика се възстановява. Членовете на ОИСР формират 61,3% от световния БВП.

Въпреки това обаче ръстът далеч не е еднакъв, като Европейският съюз изостава от САЩ и Япония – характеристика на възстановяването, която се очаква да продължи и в бъдеще.

Докато американската икономика е нараснала с 0,8% спрямо четвъртото тримесечие, а японската – с 1,2%, икономиките от еврозоната и ЕС са се увеличили с по едва 0,2%. Сред членките на Г-7 Франция расте най-бавно със само 0,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още