IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ASML Holding загуби мястото си на най-високо оценена технологична компания в Европа

Компанията беше изместена от софтуерния гигант SAP

16:45 | 16.10.24 г.

ASML Holding загуби мястото си на най-високо оценена технологична компания в Европа от софтуерния гигант SAP, след като понижението на прогнозата й доведе до спад на цената на акциите на нидерландската компания.

ASML загуби повече от 60 млрд. евро пазарна капитализация, след като шокира инвеститорите във вторник, като понижи прогнозата си, позовавайки се на забавянето на строителството на заводи за чипове. Освен това отчете само половината от поръчките, които анализаторите очакваха за третото тримесечие.16-процентният борсов срив се оказа най-големият спад на цената на акциите на ASML от 26 години.

Това е сред най-големите изтривания на стойност в Европа, нареждайки се до тези на Nokia и Vodafone Group, когато дотком балонът се спука преди повече от две десетилетия. Междувременно цената на акциите на SAP е нараснала с 52% от началото на годината, докато компанията печели от растежа на приходите си от облачни услуги, отчасти благодарение на все по-голямото търсене на приложения с изкуствен интелект.

Вижте и останалите новини във видеото.

Всички емисии на "Bloomberg Terminal" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 16.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още