IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Израелската армия нанесе нови удари по ливанската столица Бейрут

Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев, днес ще обсъжда рисковете за България

10:50 | 04.10.24 г.

Тази нощ израелската армия нанесе тази удари по южното предградие на ливанската столица Бейрут, което е бастион на ливанското шиитско движение "Хизбула", предаде Франс прес. Взривове отекнаха тази нощ край международното летище в Бейрут, което се намира в близост до квартал "Дахия", известен като бастион на шиитската организация.

Израелските военни издадоха разпореждане за евакуация на конкретни сгради в южните предградия. От ливанското министерство на транспорта потвърдиха по-късно за нанесен израелски удар в близост до летището. Междувременно израелските въоръжени сили наредиха хората от 20 градове и села да се евакуират. 37 души са били убити и над 150 ранени в Ливан през последното денонощие, по данни на здравните власти. Израелските военни съобщиха, че са ликвидирали ръководителя на мрежата на "Хамас" в град Тулкарем на Западния бряг. Според палестинското министерство на здравеопазването при операцията са били убити най-малко 18 палестници.

Междувременно Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев, днес ще обсъжда рисковете за България след ескалацията на конфликта в Близкия изток. На срещата ще бъдат обсъдени заплахите за страната ни, както и мерките, които трябва да предприемат институциите. "Няма актуална заплаха за сигурността на страната към момента", съобщи по-рано премиерът Димитър Главчев.

Оперативен щаб обаче следи ситуацията в Близкия изток. „Няма данни от българските и партньорските служби за терористични заплахи“, потвърди вътрешният министър Атанас Илков. По думите му, не се налага повишаване на нивото на сигурност у нас.

Вижте останали новини във видеото.

Всички емисии на "Bloomberg Terminal" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 04.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още