IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Столтенберг: Страните от НАТО сами да решат дали Украйна да ползва ракети с голям обсег в Русия

Финансовата и военна подкрепа за Украйна е тема на дебати в Европейския парламент

17:32 | 17.09.24 г.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че отделните членове на Алианса трябва да вземат окончателните решения за това дали Украйна може да използва ракети с голям обсег за атаки на руска територия.

Руският президент Владимир Путин заяви, че Западът ще се противопостави пряко на Русия в конфликта, ако допусне използването на тези оръжия на руска територия. Планът за победа на Украйна срещу Русия, който Киев се готви да представи на съюзниците си, е почти изцяло завършен, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Въпреки че все още не са известни подробности, Зеленски посочи, че действията на украинските въоръжени сили в руската Курска област са част от подготвения план. В него са включени също участието на Украйна в глобалната инфраструктура за сигурност и оказване на натиск над Русия за прекратяване на войната с дипломатически и икономически средства.

Финансовата и военна подкрепа за Украйна е тема на дебати в Европейския парламент днес. В разискванията участват и представители на Европейската комисия. В четвъртък се очаква евродепутатите да приемат резолюция, която призовава страните от ЕС да продължат да предоставят помощ на Киев. “Борбата на Украйна е и битка за Европа. Ако не бъде спрян, режимът на Путин може лесно да се опита да атакува други страни, вероятно дори държави членки на ЕС", заяви от трибуната заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 17.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още