IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Макрон назначи водещ френски дипломат на мястото на Тиери Бретон

Бретон, влиятелният ръководител на вътрешния пазар на ЕС, се оттегли днес от изпълнителния орган на блока

17:55 | 16.09.24 г.

Френският президент Еманюел Макрон предложи Стефан Сежурне, досегашният външен министър на Франция, за нов комисар на страната за Европейския съюз след внезапната оставка на Тиери Бретон.

„Неговият ангажимент към Европа ще му позволи да подкрепи изцяло суверенната програма“, съобщават от канцеларията на френския президент.
Бретон, влиятелният ръководител на вътрешния пазар на ЕС, се оттегли днес от изпълнителния орган на блока, като заяви, че от Франция е поискано да предостави друга кандидатура за следващата комисия.

Изненадващият ход усложнява задачата на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен да започне новия петгодишен мандат, като вероятно ще отложи планираното начало на 1 ноември. Той също така подчертава трудните отношения между фон дер Лайен и Бретон, който в писмото си за оставка заяви, че нейното искане е „още едно свидетелство за съмнително управление“.

Бретон заяви, че Фон дер Лайен е помолила Франция да оттегли името си като кандидат по лични причини, които в нито един случай не са обсъждали директно с него, а в замяна Франция ще получи по-влиятелна роля в комисията.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 16.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още