IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Автомобилният сектор тласна надолу промишленото производство в Германия през юли

Икономиката на страната се сви през второто тримесечие, попарвайки надеждите, че страната може да остави зад гърба си годините на стагнация

19:47 | 06.09.24 г.

Промишленото производство в Германия се понижава през юли, подчертавайки проблемите на най-голямата икономика в Европа, която неочаквано се сви през последното тримесечие. Производството е намаляло с 2,4% спрямо юни, с повече спрямо прогнозите на анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Автомобилната промишленост се оказа основният двигател за спада, като повечето сектори отбелязаха понижение, изтъква статистическата служба на страната.

Икономиката на Германия се сви с 0,1% през второто тримесечие, попарвайки надеждите, че най-накрая страната може да остави зад гърба си годините на стагнация. Фактът, че Volkswagen обмисля безпрецедентно затваряне на фабрики на вътрешния си пазар, сгъстява мъглата при икономическите перспективи. В четвъртък институтът Ifo понижи значително прогнозите си за германската икономика за тази и следващата година.

Сега той очаква нулев растеж през 2024 г. вместо разширяване с 0,4% и само 0,9% ръст през 2025 г., в сравнение с 1,5% преди това.Институтът за световна икономика в Кил е още по-песимистичен, като обяви, че очаква свиване на брутния вътрешен продукт с 0,1% за тази година - след свиване от 0,3% през 2023 г.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 06.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още