IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ако ЕЦБ задържи лихвите на високи нива твърде дълго, ще навреди на икономиката

Очаква се финансовата институция отново да намали лихвите следващата седмица

17:00 | 04.09.24 г.

Позицията на Европейската централна банка може да стане твърде рестриктивна. Финансовата институция не бива да задържа лихвените проценти на твърде високи нива прекалено дълго, тъй като това може да навреди на икономиката на еврозоната, смята членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Пиеро Чиполоне.

„Трябва да гарантираме, че инфлацията ще се доближи до целта от 2%, без да задържаме излишно икономиката, защото отчаяно се нуждаем от инвестиции и растеж в Европа“, каза Чиполоне. Според него „всяко забавяне в тази област поставя централната банка в сериозно неизгодно положение.“ Чиполоне направи тези коментари непосредствено преди едноседмичния период на затишие, който предшества заседанието на ЕЦБ за определяне на лихвените проценти на 11-12 септември. Очаква се представителите на финансовата институция отново да намалят разходите по заемите след първото понижение през юни.

„Данните до момента потвърждават посоката ни на движение и се надявам, че те ще ни позволят да продължим да бъдем по-малко рестриктивни“, заяви още Чиполоне. Според него финансистите „не бива да се страхуват, че заплатите ще се увеличават по-бързо от инфлацията за известно време, след като преди това са нараствали с по-бавни темпове“.

В същото време в телевизионно интервю гуверньорът на Латвийската централна банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ Мартинс Казакс заяви, че лихвите могат и вероятно ще бъдат намалени следващата седмица. По думите му най-голямата част от проблема с инфлацията е решен и дискусията е само за това колко бързо и колко рязко да се намаляват лихвите.

Цялата емисия гледайте във видеото.

Всички емисии от "Bloomberg Terminal" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 05.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още