IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Си Дзинпин обеща на Африка военна подкрепа и 50 млрд. долара финансиране

заяви, че Китай ще отмени едностранно вносни мита за продукти от 33 африкански страни

11:45 | 05.09.24 г.

Президентът на Китай Си Дзинпин обеща да предостави финансова подкрепа на Африка на стойност 50 млрд. долара през идните три години и да засили военното сътрудничество. Ходът е част от усилия за задълбочаване на отношенията на Пекин с континента, смятан за ключов за геополитическите му амбиции, пише Bloomberg.

Китайският ръководител очерта визията си за по-близки отношения в реч пред ръководителите на около 50 страни в четвъртък на церемонията по откриването на Форума за сътрудничество между Китай и Африка в Пекин. Това стана след тържествена вечеря, която Си даде за най-влиятелните политици от континента.

Си заяви, че Китай ще отмени едностранно вносни мита за продукти от 33 африкански страни, считани за най-малкото развити икономики, както и че ще разшири достъпа до пазара на втората по големина икономика в света. Отделно от това китайскоро правителство ще предостави военна помощ на стойност 1 млрд. юана на Африка, която ще помогне за обучаването на 6000 военни и още 1000 полицаи и служители на правоохранителните органи.

Помощта на Пекин ще включва кредитна линия от 30 милиарда долара, 11 милиарда долара от неясно формулираната категория „различна помощ“ и най-малко 10 милиарда долара инвестиции от китайски компании, според Си.

Тридневното събитие показва стратегията на Пекин да се позиционира като лидер на Глобалния юг в момент, когато Си се опитва да оспори световния ред начело със САЩ. Китайският президент посети пет пъти африканския континент, откакто дойде на власт. Нито Джо Байдън, нито предшественикът му Доналд Тръмп, който омаловажаваше африканските страни, докато беше на власт, са посетили континента по време на мандатите си.

Цялата емисия гледайте във видеото.

Всички емисии от "Bloomberg Terminal" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 05.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още