IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Два кораба в Червено море са били обект на предполагаеми атаки

Същевременно продължават усилията за спасяването на все още горящия кораб „Сунион“

14:05 | 03.09.24 г. 1

Два кораба в Червено море са били обект вчера на предполагаеми атаки на йеменските бунтовници хуси, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на властите. Двата кораба са били близо до мястото, където екипи полагат усилия да спасят превозващ петрол танкер, който все още гори след друга атака на бунтовниците.

Това са най-скорошните атаки на подкрепяните от Иран бунтовници, чиито действия нарушиха движението на стоки в Червено море на стойност над 1 милиард долара на година, след като избухна войната в Ивицата Газа. Действията на хусите също така прекъснаха някои от доставките на хуманитарна помощ за опустошените от конфликти Судан и Йемен.

Същевременно продължават усилията за спасяването на все още горящия кораб „Сунион“, и предотвратяването на вероятна екологична катастрофа, тъй като корабът е превозвал 1 милион барела суров петрол.

При първата атака днес балистични ракети поразиха плаващия под панамски флаг танкер Blue Lagoon I, а друга се взриви в близост до кораба, съобщи мултинационалният Обединен морски информационен център, ръководен от Военноморските сили на САЩ.

„Целият екипаж на борда е невредим“, посочват от центъра. „Плавателният съд е понесъл минимални щети, но не се нуждае от съдействие.“

Blue Lagoon I е плавал на юг през Червено море към необявена дестинация. Плавателният съд е идвал от руското балтийско пристанище Уст Луга и е съобщил, че на борда превозва товар с руски произход.

През последните месеци Blue Lagoon I е пътувал до Индия, която осигурява повече от 40% от вноса си на петрол от Русия,  независимо от продължаващата война на Москва в Украйна и наложените в следствие на това международни санкции.

По-късно центърът за Морски търговски операции на британската армия съобщи за втора атака край контролирания от хусите пристанищен град Ходейда. Частната фирма по сигурността „Амбри“ заяви, че дрон е ударил търговски кораб, но не е било съобщено за щети или за ранени. Атаката е била само на няколко километра отстояние от мястото, където е бил атакуван Blue Lagoon I, съобщи „Амбри“.

Цялата емисия гледайте във видеото.

Всички емисии от "Bloomberg Terminal" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 03.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Алехандро
преди 1 час
Единият е руски, и въобще не е първият! Бухахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още