IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ООН обяви глобален зов за помощ заради климатичните промени

Генералният секретар на ООН представи изследвания, които сочат, че морското равнище около Тонга се покачва много по-бързо от средните нива за останалите части на планетата

14:39 | 27.08.24 г. 3

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви глобален зов за помощ заради промените в климата на срещата на върха в архипелага Тонга. Той представи изследвания, които сочат, че морското равнище в региона се покачва много по-бързо от средните нива за останалите части на планетата.

"Катастрофа от световен мащаб излага на опасност този рай в Тихия океан", посочи Гутериш. Островите в региона произвеждат едва 0,2 процента от глобалните емисии с парникови газове, но се намират в тропически коридор, които е все по-застрашен от увеличаващото се морско равнище.

Според нов доклад на Световната метеорологична организация има увеличение с 15 сантиметра в някои части на Тихия океан през последните 30 години. Повишаващото се ниво на океана поглъща територия от островите, на които мнозинството от населението живее в радиус от до 5 километра от брега. Освен това, то замърсява останалите водни ресурси. От друга страна, затоплянето на водата в океана води до по-интензивни природни бедствия, а окисляването й бавно убива кораловите рифове, които поддържат ключови морски хранителните системи, обобщава Франс прес.

Цялата емисия гледайте във видеото.

Всички емисии от "Bloomberg Terminal" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 27.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
corner
преди 55 минути
До: АлехандроНе се притеснявай европеският данъкоплатец отдавна се е погрижил и включил в цената на потреблението екологичните разходи . От 5 лв . краставица , поне 4,50 отиват за каузата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
corner
преди 1 час
А сега да видим , колко царят е гол . Планират се трилиони за борба с климатичните последствия , а просите и няма коий да ви даде 1 лв .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Алехандро
преди 1 час
Хората със руска тения в мозъците си, казват, че няма никакви такива климатични промени!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още