IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украйна обвини Беларус, че струпва части от армията си по общата им граница

Украинското Министерство на външните работи съобщи, че струпването на войски се извършва в Гомелска област "под прикритието на маневри"

14:34 | 26.08.24 г.

Украйна обвини съседен Беларус, близък съюзник на Русия, че струпва войски по общата им граница и предупреди Минск да не предприема "неприятелски действия", предаде АФП. Украинското Министерство на външните работи съобщи, че струпването на войски се извършва в Гомелска област "под прикритието на маневри".

"Предупреждаваме беларуските власти да не извършат трагична грешка под натиска на Москва, призоваваме въоръжените сили да спрат неприятелските си действия и да се изтеглят от границата на Украйна", се казва в изявлението на министерството.

Киев каза още, че е установил присъствието на бойци на въоръжената групировка "Вагнер", някои от които бяха приютени в Беларус след провала на бунта в Русия на шефа на "Вагнер" миналата година.

Украйна предупреди, че военните учения в граничната зона са заплаха за световната сигурност заради близостта с ядрената централа "Чернобил", място на най-голямата ядрена авария в историята. "Подчертаваме, че Украйна никога не е предприемала и няма да предприеме неприятелски действия срещу беларуския народ", добави министерството.

Това изявление бе направено, след като Украйна извърши на 6 август нападение срещу Курска област в Русия и превзе територия от стотици квадратни километри. В същото време Русия продължава настъплението си в Източна Украйна.

Цялата емисия вижте във видеото.

Всички емисии от "Bloomberg Terminal" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 26.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още