IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Израел е унищожил хиляди ракетни установки на „Хизбула“ в Ливан

Близкият изток се подготвя за разширяване на конфликта, в който може да се включат Иран и свързаните с него милиции

10:20 | 26.08.24 г.

Часове след като 100 израелски военни самолети нахлуха в небето над Южен Ливан и унищожиха хиляди ракетни установки на „Хизбула“ в рамките на така наречения превантивен удар, Близкият изток се подготвя за разширяване на конфликта, в който може да се включат Иран и свързаните с него милиции.

Нападението започна в 5 ч. сутринта местно време. Според израелски официални лица то е организирано в следствие на точна информация, че „Хизбула“ се готви да изстреля хиляди ракети по Северен Израел, както и безпилотни самолети по ключов разузнавателен център северно от Тел Авив. Израел обяви 48-часово извънредно положение и затвори главното си летище за няколко часа, а множество чуждестранни авиокомпании отмениха полетите си.

В отговор на това, според Израел, „Хизбула“ е изстреляла повече от 200 снаряда, въпреки че според официални лица са нанесени много ограничени щети. Един израелски войник е убит от падащи отломки, а в Ливан се съобщава за трима загинали.

„Нашата надежда е, че събитията от снощи няма да се превърнат в ескалация, която да доведе до регионална война“, заяви съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан пред журналисти в неделя вечерта по време на посещение в Канада.

Междувременно "Хамас" заяви, че отхвърля новите израелски условия, поставени в преговорите за прекратяване на огъня в Газа, което хвърли допълнително съмнение върху шансовете за пробив усилията за прекратяване на 10-месечната война.

Цялата емисия вижте във видеото.

Всички емисии от "Bloomberg Terminal" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 26.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още