IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

SpaceX започва да предлага и космически разходки

Ако мисията е успешна, тя може да открие изцяло нови възможности за SpaceX

18:47 | 22.08.24 г.

Съвсем скоро компанията на Илон Мъск ще започне да предлага космически разходки за туристи. На 26 август е планирано изстрелването на мисия, която ще опита да осъществи първата комерсиална космическа разходка, като изпрати четирима частни астронавти – включително милиардера Джаред Айзъкман – на пътешествие в сравнително висока орбита около Земята. Мисията е наречена Polaris Dawn.

Досега излизането в открития Космос беше приоритетно правителствена задача, която се смяташе за една от най-рисковите. Ако мисията е успешна, тя може да открие изцяло нови възможности за SpaceX, която досега е извеждала хора основно до и от Международната космическа станция.

Старши инженерът на SpaceX Сара Гилис ще извърши космическата разходка заедно с Айзъкман – вторият летец на SpaceX, който е и инициатор на проекта и финансира част от мисията. За целта Айзъкман използва богатството си, натрупано от фирмата за обработка на плащания Shift 4 Payments, която основава от мазето си като тийнейджър. Казва, че е щастлив да вложи ресурсите си в мисии, в които вярва.

Целият екипаж ще бъде облечен в скафандри по време на излизането в открития Космос, тъй като цялата вътрешност на кораба „Дракон“ ще бъде изложена на космическия вакуум по време на процеса. Процедурата по достигане на Космоса трябва да продължи около два часа, като Айзъкман и Гилис ще прекарат навън между 15 и 20 минути.

Цялата емисия вижте във видеото.

Всички емисии от Bloomberg Terminal може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 22.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още