IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трети танкер от „тъмния флот“ на Русия тръгва към Arctic LNG 2

Танкерът Everest Energy, част от предполагаемия „тъмен флот“ от кораби, събрани от Москва, е спрял в Баренцово море

16:00 | 22.08.24 г.

Трети танкер за втечнен природен газ изглежда ще се насочи към завода за износ на втечнен природен газ Arctic LNG 2 в Северна Русия, който е обект на американските санкции, а Москва увеличава усилията си да заобиколи западните ограничения.

Според данни за проследяване на кораби, събрани от Bloomberg, танкерът Everest Energy, част от предполагаемия „тъмен флот“ от кораби, събрани от Москва, за да доставят газ на желаещи купувачи, е спрял в Баренцово море, североизточно от Норвегия. Два други кораба за втечнен газ са спрели на същото място наскоро.

По-късно сателитни снимки показаха, че корабите действително са акостирали в арктическото съоръжение, което предполага, че те са фалшифицирали сигналите на транспондерите си. Everest Energy, както и другите два кораба се управляват от Ocean Speedstar Solutions, показва глобална база данни за корабоплаване.

Базираното в Индия дружество е регистрирано през юни и управлява само тези три кораба. В края на миналата година САЩ наложиха санкции на завода Arctic LNG 2, за да предотвратят започването на износа. Въпреки че ограниченията не позволиха на чуждестранните компании да се включат и спряха доставката на готови за лед кораби, Русия вероятно е успяла да заобиколи ограниченията, като използва флота в сянка.

Цялата емисия вижте във видеото. 

Всички емисии от Bloomberg Terminal може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 22.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още