IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайската икономика продължава да работи на 2 скорости

Инвестициите в дълготрайни активи неочаквано се забавиха до 3,6% през първите седем месеца на годината

13:37 | 15.08.24 г.

Отслабващата инерция на китайската икономика не успява да се повиши, тъй като вялото доверие натежава върху потреблението и инвестициите, излагайки на риск годишната цел на правителството за растеж.

Инвестициите в дълготрайни активи неочаквано се забавиха до 3,6% през първите седем месеца на годината, а потреблението остана слабо въпреки сезонното повишение през миналия месец. Капиталовите разходи на държавните предприятия се забавиха до 6,3% през първите седем месеца от 6,8% през първото полугодие, докато тези на частните фирми останаха в застой спрямо предходната година.

Последните данни на икономиката на стойност 17 трилиона долара показва, че вътрешното търсене почти не се възползва от неотдавнашните усилия на правителството да стимулира потреблението и да коригира дисбалансите във възстановяването на Китай. Вместо това икономиката продължава да работи на две скорости, като производството е водещо в растежа.

Националното статистическо бюро съобщи днес, че промишленото производство е нараснало с 5,1% през юли спрямо предходната година, което е по-малко от увеличението от 5,3% през юни. Коефициентът на безработица в градовете достига 5,2%, което вероятно отразява вълната от висшисти, навлизащи на пазара през лятото.

Акциите реагираха положително на доклада. Бенчмаркът CSI 300 се търгуваше с 1,1% нагоре, което е най-добрият му ден от две седмици насам. Доходността по едногодишните държавни облигации се повиши с 10 базисни пункта.

Цялата емисия гледайте във видеото.

Всички емисии от "Bloomberg Terminal" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 15.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още