IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Свързани с Иран киберпрестъпници атакуват лица от предизборните щабове в САЩ

Google е блокирала многократни опити на групата APT42 да влезе в електронните пощи на засегнатите лица, но атаката продължава

11:38 | 15.08.24 г.

Google обяви, че киберпиратска група, свързана с Иран и наречена APT42, е взела на прицел предизборните кампании на Камала Харис и Доналд Тръмп.

"През май и юни APT42 е атакувала личните пощенски акаунти на дузина лица, свързани с президента Джо Байдън и с бившия президент Доналд Тръмп, в това число и на чиновници, настоящи и бивши, на американското правителство и на хора, асоциирани с респективните предизборни кампании", заяви Google.

Компанията е блокирала многократни опити на групата да влезе в електронните пощи на засегнатите лица, но атаката продължава. Експертите по киберсигурност на Google ще продължат да наблюдават опитите на група. Според тях киберпрестъпниците използват познати техники като влизане в контакт с жертвите, представяйки се като журналисти, а после изпращане на фишинг имейл с фалшиви линкове, чрез които да бъде осигурен достъпът до пощите на хората, попаднали в капана.

Групата APT42 е асоциирана с Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, според Google. Компанията предупреждава, че пиратите са взели на прицел и високопоставени потребители от Израел и САЩ, по-специално правителствени отговорни лица, дипломати или изследователи.

Екипът на кампанията на кандидата за президент на Демократическата партия Камала Харис заяви във вторник, че е станал мишена на чуждестранни хакери. Ден по-рано САЩ предупредиха Иран за последиците от намесата в президентските избори в САЩ, след като предизборният екип на Доналд Тръмп заяви, че е бил хакнат, обвинявайки "чуждестранни източници".

Цялата емисия гледайте във видеото.

Всички емисии от "Bloomberg Terminal" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 15.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още