IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ обмислят рядък антитръстов ход за разделяне на Google

По-рано съд постанови, че компанията е монополизирала пазара на онлайн търсене

14:50 | 14.08.24 г.

Министерството на правосъдието на САЩ разглежда една от възможностите за разделяне на Google на Alphabet Inc., след като съдът постанови, че компанията е монополизирала пазара на онлайн търсене.

Този ход ще бъде първият опит на Вашингтон да премахне компания заради незаконно монополизиране след неуспешните опити за разбиване на Microsoft преди две десетилетия. По-малко строгите варианти включват принуждаване на Google да споделя повече данни с конкурентите си и мерки, които да попречат на Google да получи несправедливо предимство в продуктите с изкуствен интелект.

Независимо от това, правителството вероятно ще поиска забрана на типа ексклузивни договори, които бяха в центъра на делото срещу Google. Ако Министерството на правосъдието продължи с плана за разделяне, най-вероятните единици за отчуждаване са операционната система Android и уеб браузърът Chrome на Google. Длъжностните лица също така разглеждат възможността да се опитат да наложат евентуална продажба на AdWords - платформата, която компанията използва за продажба на текстова реклама.

Дискусиите в Министерството на правосъдието се засилиха след решението на съдия от 5 август, според което Google незаконно е монополизирала пазарите на онлайн търсене и на текстови реклами при търсене. Google заяви, че ще обжалва това решение, но съдията нареди и на двете страни да започнат да планират втората фаза на делото, която ще включва предложенията на правителството за възстановяване на конкуренцията, включително евентуално искане за разделяне.

Цялата емисия можете да видите във видеото.

Още новини от Bloomberg Terminal можете да намерите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 14.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още