IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украинската армия контролира повече от 70 руски селища

Според запознати с плановете, Украйна е обмисляла няколко възможности за атака, която да шокира ръководството в Москва

11:25 | 14.08.24 г. 6

Украинската армия контролира повече от 70 селища югозападно от Курск и продължава да напредва дълбоко в територията на Русия, обяви президентът Владимир Зеленски. Изявлението е в контраст с твърденията от руска страна, че нахлуването, започнало точно преди седмица, вече е овладяно от пристигналите подкрепления.

Според запознати с плановете, Украйна е обмисляла няколко възможности за атака, която да шокира ръководството в Москва и да постави президента Владимир Путин в невъзможност да се справи, преди да нахлуе през границата миналата седмица. Висшият командир на президента Володимир Зеленски заяви, че от началото на атаката военните са поели контрола над около 1000 кв. км от граничния регион, а Путин е принуден да се справя с над 120 000 жители, които са напуснали домовете си, тъй като нахлуването продължава вече втора седмица.

Според Института за изследване на войната украинският настъпателен удар е около 800 кв. км. Според служител на НАТО, запознат с брифингите за акцията в Курск, действието е от решаващо значение, за да покаже, че Киев може да се противопостави на Кремъл. Междувременно Държавният департамент на САЩ обяви, че Вашингтон не е замесен по никакъв начин в планирането и подготовката на украинското нахлуване в руската Курска област.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи, че е обсъдил операцията на руска земя с Европейския върховен представител по външната политика Жозеп Борел. Предмет на разговора са били и производството и доставката на оръжие за Киев.

Цялата емисия можете да видите във видеото.

Още новини от Bloomberg Terminal можете да намерите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 14.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
рускиблата
преди 25 минути
До: Алехандрокадировците са голямият цирк в тази руска осирация - пленен руски войник разказва, че при началото на украинската офанзива в Курска област половината от бойците на "Ахмат" са избягали.:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Алехандро
преди 27 минути
BILD: ВСУ разшириха плацдарма в Курска област и превзеха още 4 села.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Алехандро
преди 50 минути
Героям Слава!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Алехандро
преди 50 минути
Слава на Украйна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Алехандро
преди 51 минути
Слава Украйна! И, колкото повече се увеличават завзетите населени места в русия (в последните два часа - нови 3), толкова повече се увеличават и пленниците, а драмата е как изглеждат - недохранени, недооблечени солдати, с различни обуща, дори и различни за двата крака, треперещи от страх, болни, заразени с болести, изчезнали в ЕВропа от преди 50 години. Невероятна мизерия цари в цялата рускакочина (да не се бърка с "***" на испански)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
zеlkа007
преди 1 час
ден 902 от тридневната СВОйна (и ден 8ми от новото летоброене за Суджа) , 1240 наемни убийци на зануленият от бункера под кремля са зарадвали торните бръмбари из нивите на Украйна и новите територии около Суджа , 21 фръкникупулчета - тук вероятно е включен и скрап от наскоро присъединените фортификационни съоръжения , 17 бетеерчета , 57 артилерийки - ашколсун , 61 камиончета - добро постижение , 1 безполезно ПВО ... народът в новите територии очаква с нетърпение организиране на референдум ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още