IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Газът в Европа поскъпна до най-високото си ниво за тази година

Пазарите отразиха съобщението, че украинските войски са завзели ключов пункт за пренос на газ близо до границата с Русия

17:45 | 08.08.24 г.

Цените на природния газ в Европа се повишиха до най-високото си ниво за тази година след съобщението, че украинските войски са завзели ключов пункт за пренос на газ близо до границата с Русия.

Фючърсите се установиха с 4,8% по-високо на 38 евро и 45 цента за мегаватчас, което е най-високата стойност от декември насам. Неофициалният руски военен блог "Рибар" съобщи, че украинските войски са завзели точката за приемане на газ близо до град Суджа. Станцията в Суджа е част от последната останала тръбопроводна връзка, която доставя руски газ за Европа през Украйна.

Въпреки че след войната Европа положи усилия да се откаже от руския газ по тръбите, евентуално спиране на доставките все още би било шок и би довело до повишаване на цените за потребителите и промишлеността. Европа не е въвела санкции срещу руския газ и някои части на континента все още зависят от него.

Операторът на украинската газопреносна система съобщи в ежедневна актуализация, че потоците за четвъртък ще бъдат в рамките на нормалния диапазон. Така наречените номинации са индикация за доставките и действителните доставки все още могат да се променят. По-рано в ежедневната си актуализация "Газпром" съобщи, че в сряда потоците са били на обичайните нива.

Цялата емисия вижте във видеото.

Всички емисии от "Bloomberg Terminal" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 09.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още