IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Катар, Египет и САЩ призовават за мирни преговори в Газа на 15 август

Трите страни са готови да представят окончателно споразумение за мост, което да разреши оставащите въпроси по изпълнението на споразумението

10:59 | 09.08.24 г.

САЩ, Катар и Египет призовават за нов кръг от преговори за прекратяване на огъня на 15 август. Това е последният опит на администрацията на американския президент Джо Байдън да сложи край на войната в Газа, докато регионът се подготвя за очаквана иранска атака срещу Израел.

В изявление в четвъртък вечерта вашингтонско време трите държави, които посредничат в отдавна спрените преговори между Израел и „Хамас“, заявиха, че "призовават двете страни да възобновят спешно обсъждането в четвъртък, 15 август, в Доха или Кайро, за да отстранят всички останали пропуски" и да приложат незабавно споразумение.

"В качеството си на посредници, ако е необходимо, сме готови да представим окончателно предложение за мост, което да разреши оставащите въпроси по изпълнението, по начин, който отговаря на очакванията на всички страни", се казва в споразумението, подписано от президента на САЩ, египетския държавен глава и емира на Катар.

Споразумението се основава на план, изложен през май от Байдън, за прекратяване на конфликта в три етапа, като се започне с пълно и неограничено прекратяване на огъня от шест седмици. Израел ще изпрати делегация на преговорите на 15 август, според публикация в Екс от кабинета на министър-председателя. Все още няма коментар от страна на "Хамас".

Цялата емисия вижте във видеото.

Всички емисии от "Bloomberg Terminal" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 09.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още