IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия обвини Украйна, че открива "втори фронт" в Африка

Според говорителката на руското външно министерство Мария Захарова Киев подкрепя терористични групи в приятелски на Москва държави на континента

20:10 | 07.08.24 г. 2

"Неспособен да победи Русия на бойното поле, престъпният режим на украинския президент Володимир Зеленски е решил да открие "втори фронт" в Африка и подкрепя терористични групи в приятелски на Москва държави на континента". Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от РИА Новости.

Коментарите на говорителката идват повече от седмица след нападение в Мали, при което руски наемници от "Вагнер" и малийската армия претърпяха тежки загуби от бунтовниците в Северно Мали, предаде Франс прес.

Анализаторите са единодушни, че това е най-тежкото поражение, претърпяно от групировката "Вагнер" в Африка в една отделна битка. След тези безпрецедентни събития служителят на украинското военно разузнаване Андрий Юсов намекна, че Киев е предоставил информация на бунтовниците, за да може да извършат нападението си.

Тези изказвания предизвикаха гнева на малийските власти, които обвиниха Юсов, че е "признал участието на Украйна в едно страхливо, коварно и варварско нападение". Бамако обвини Киев в "подкрепа на международния тероризъм". Впоследствие в неделя Мали обяви, че прекъсва дипломатическите си отношения с Украйна, последвана вчера от Нигер - другата държава, която се сближи с Русия след идването на власт на военни хунти, враждебни на западните държави.

През 2022 г. хунтата на Мали скъса с дългогодишния си съюз с Франция и нейните европейски партньори, като се обърна към Русия за военна и политическа подкрепа.

Цялата емисия можете да видите във видеото

Още новини от Bloomberg Terminal можете да откриете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 07.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
sssaaa
преди 38 минути
Офанзива на Торецк: Въоръжените сили на Украйна масово се предават В резултат на успешните настъпателни действия на група войски Център генерал Мордвичев в Дзержински (Торецки) направление противникът понесе големи загуби в жива сила и техника. Неспособни да сдържат настъплението на нашите войски, мобилизираните военни от Въоръжените сили на Украйна масово решават да спасят живота си и да спрат съпротивата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
kukinov
преди 1 час
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена --- https://bitly.cx/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още