IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС не признава изборните резултати във Венецуела

Липсата на официалните протоколи от изборите повдига опасения за достоверността на изборния процес

16:17 | 05.08.24 г.

Резултатите от президентските избори във Венецуела "не могат да бъдат признати", защото не покриват международните стандарти, сочи изявление на Съвета на ЕС.

"Въпреки че се ангажира да го направи, Националният избирателен съвет на Венецуела (CNE) все още не е публикувал официалните протоколи от избирателните секции. На фона на липсата на доказателства в тяхна подкрепа, резултатите, публикувани на 2 август, не могат да бъдат признати", се казва в изявлението. Институцията допълва, че всяко забавяне засилва подозренията относно достоверността на данните, според които изборите печели досегашния президент Николас Мадуро.

За разлика от САЩ и няколко други страни, ЕС не признава победата на опозиционния кандидат Едмундо Гонсалес. "Копията от изборните протоколи, публикувани от опозицията и прегледани от няколко независими организации, показват, че Едмундо Гонсалес Урутия изглежда е спечелил президентските избори с ясно мнозинство", се казва просто в изявлението.

В него Европейският съюз призовава за нова независима проверка на избирателните списъци, по възможност от структура с международна репутация, запазване на спокойствие, както и спазване на човешките права и избягване на насилието.

Цялата емисия можете да видите във видеото

Всички емисии на Bloomberg Terminal можете да откриете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 05.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още