IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Intel съкращава 15 000 работни места и върви към най-слабата си сесия от 24 години

Компанията заяви, че приходите ѝ от продажби за настоящото тримесечие ще бъдат между 12,5 и 13,5 млрд. долара, изоставайки от пазарните оценки

19:18 | 02.08.24 г.

Intel се насочва към най-големия спад на цената на акциите си от 24 години, след като даде мрачна прогноза и потвърди плановете си да съкрати 15 хил. работни места.

Компанията заяви, че приходите ѝ от продажби за настоящото тримесечие ще бъдат между 12,5 и 13,5 млрд. долара. Медианната прогноза на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, бе за 14,38 млрд. долара.

Като се изключат някои елементи, Intel ще запише загуба от 3 цента на акция, спрямо очаквана печалба от 30 цента на акция.

Intel обяви също така, че планира да съкрати повече от 15% от работната си сила, включваща около 110 хил. души.

От четвъртото тримесечие компанията ще спре изплащането на дивиденти на акционерите и ще се върне към тях, чак когато „паричните потоци се подобрят до устойчиви по-високи нива“, гласи изявлението.

Intel изплаща дивиденти от 1992 г. Компанията среща трудности в подобряването на продуктите и технологията достатъчно бързо, за да задържи клиентите.

Резултатите подчертават драматичното отстъпление на Intel, която доминираше в сектора на полупроводниците в продължение на десетилетия.

Цената на акциите на Intel се понижи с повече от 22% преди началото на борсовата търговия на Wall Street, след като в четвъртък книжата приключиха сесията в Ню Йорк при цена от 29,05 долара за акция. Ако спадът от днес се запази, компанията ще запише най-големия си дневен спад от септември 2000 г.

Цялата емисия вижте във видеото.

Всички емисии от "Bloomberg Terminal" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 02.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още