IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ обвиниха Венецуела в изборни манипулации и репресии

Според опозицията действителните резултати от гласуването показват, че кандидатът ѝ печели убедително

13:28 | 30.07.24 г.

Правителството на американския президент Джо Байдън обвини Венецуела в изборни манипулации и репресии. Според САЩ изявлението на Каракас, че президентът Николас Мадуро е спечелил трети мандат, е било лишено от "всякаква достоверност".

Представители на правителството на Байдън, не обявиха нови наказателни мерки, но оставиха вратата отворена за налагането на допълнителни санкции, като заявиха, че ще водят политиката си на санкции пропорционално на действията, предприети от правителството на Мадуро. Силите за сигурност във Венецуела използваха сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращи в столицата Каракас след преизбирането за трети мандат на президента Мадуро.

Хиляди хора се събраха по улиците в няколко квартала на града със скандирания "Свобода!" и гориха предизборни плакати на Мадуро. Изборните власти съобщиха, че Мадуро е спечелил трети мандат с 51% от гласовете, което му позволява да продължи вече четвъртвековното социалистическо управление. Според опозицията действителните резултати от гласуването показват, че кандидатът ѝ печели убедително.

Властите в Каракас обявиха, че изтеглят дипломатическия си персонал от седем латиноамерикански страни, които оспорват победата на Николас Мадуро. Това са Аржентина, Чили, Коста Рика, Перу, Панама, Доминиканската република и Уругвай. Седемте държави са част от общо девет страни, които излязоха със съвместно изявление. В него те настояват за пълен преглед на резултатите от вота.

Вижте останалите новини от емисията във видеото.

Всички емисии от "Bloomberg Terminal" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 30.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още