IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС даде на Украйна първите 1.5 млрд. евро от печалбите от руски активи

Събраните средства са от приходите от имущество, държано от централните депозитари на ценни книжа

18:05 | 26.07.24 г.

Европейската комисия (ЕК) съобщи, че Европейският съюз (ЕС) за първи път на 26 юли насочва средства в помощ на Киев от печалбите от запорираното руско държавно имущество по силата на европейските санкции срещу Москва заради войната в Украйна.

Така Украйна ще получи първото плащане от 1,5 млрд. евро. Събраните средства са от приходите от имущество, държано от централните депозитари на ценни книжа, и са били предоставени от финансовата компания Euroclear на ЕК като първа вноска на 23 юли. Сега парите ще бъдат предоставени в подкрепа на военните способности на Украйна и за възстановяването на страната от пораженията, предизвикани от руските удари.

С въвеждането на санкциите ЕС наложи запор на имущество на руската централна банка. Извънредните приходи, събрани след запора, не принадлежат на Русия, пише в съобщението. Забраната за транзакции, свързани с имуществото и запасите на руската централна банка и нейните филиали, води до натрупване на извънредни приходи, пояснява комисията.

Цялата емисия гледайте във видеото.

Всички емисии от Bloomberg Terminal може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 29.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още