IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кристалина Георгиева: Глобалната икономика буксува на ниска скорост

В Бразилия започва срещата на финансовите министри и гуверньорите от страните от Г-20

11:54 | 25.07.24 г.

Среща на финансовите министри и централните банкери от страните от Г-20 започва днес (25 юли) в Рио де Жанейро. "Глобалната икономика буксува на ниска скорост, което може да нанесе силен удар по битката срещу бедността и неравенството" пише преди срещата в блога на Международния валутен фонд (МВФ) управляващият директор на институцията Кристалина Георгиева.

Актуализираната прогноза на МВФ за перспективите пред световната икономика показва, че глобалният растеж се очаква да достигне 3,2% през тази година и 3,3% през 2025 г., което е под средното ниво от 3,8 на сто от началото на века до пандемията от коронавируса през 2020 година. Същевременно прогнозите на фонда за средносрочния растеж продължават да чертаят най-ниски нива на показателя от последните десетилетия, отбелязва Георгиева.

Нов анализ на МВФ показва още, че периодите на стагнация, които продължават по четири години или по-дълго, увеличават неравенството в доходите в различните държави с близо 20 на сто - значително по-високо, отколкото е увеличението, дължащо се на рецесия.

С други думи, колкото по-дълго буксуваме в свят на нисък растеж, толкова по-големи неравенства ще има в него. А както виждаме, нарастващото неравенство може да подхранва недоволство от икономическата интеграция и технологичния напредък, допълва управляващият директор на МВФ.

Цялата емисия можете да видите във видеото.

Всички емисии от Bloomberg Terminal може да гледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 25.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още