IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС променя санкциите срещу Русия, за да потуши опасенията на САЩ

Блокът представи два варианта на замразяване на активите на Руската централна банка – безсрочно обездвижване и удължаване на периода за определен брой месеци

14:24 | 24.07.24 г. 1

Европейският съюз (ЕС) представи на държавите членки два варианта за замразяване на активите на Руската централна банка за по-дълъг период от време. Блокът се опитва да успокои опасенията на САЩ относно плана на Г-7 за използване на печалбите за предоставяне на помощ на Украйна в размер на около 50 млрд. долара.

Двата варианта са безсрочно обездвижване на активите, което ще се преразглежда на редовни интервали, или удължаване на периода например до 18, 24 или 36 месеца, според проектодокумента, видян от Bloomberg.

ЕС, САЩ и други съюзници от Г-7 работят за финализиране на плановете за предоставяне на Украйна на заеми в размер на 50 млрд. долара до края на годината.

Заемите ще са покрити от бъдещите печалби, генерирани от обездвижените активи на руската централна банка, след споразумение, постигнато на срещата на върха на лидерите на Г-7 през юни. САЩ обаче изразиха опасения, че режимът на санкции на ЕС, може да се окаже проблем, ако замразяването не бъде подновено в някакъв момент.

По-голямата част от 280-те милиарда долара, обездвижени от Г-7, се намират в Европа. САЩ искат от ЕС да предостави по-трайни гаранции, че активите ще останат обездвижени, заяви високопоставен служител на американското министерство на финансите.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от Bloomberg Terminal може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 24.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
sssaaa
преди 9 минути
Каква е тази крадлива Демокрация? Нали си имаме ЕЦБ, защо не си напечатат Евро и да го дадат на неблагодарното племе, а трябва да крадат от друга банка. Дали друга страна ще се чувства спокойна да инвестира и държи пари в Колективния Запад? Няма гаранции за сигурност на инвестициите ако си непослушен или станеш "Недемократичен спрямо Евроатлантическите страни". Искахме Демокрация ама я няма. Те утре могат да откраднат и парите на други инвеститори. Гаранция Франция. Фekaлщuнa.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още