IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС мести ключова среща от Унгария като протест срещу дипломацията на Виктор Орбан

Страните членки на ЕС са разгневени от визитите на унгарския министър-председател през последните седмици в Москва, Пекин и Флорида

10:30 | 23.07.24 г.

Върховния представител на Европейския съюз (ЕС) за външната политика и сигурността Жозеп Борел планира да премести срещата на министрите на външните работи и отбраната на страните членки на блока през август от Будапеща в Брюксел в знак на протест срещу дипломатическите набези на Виктор Орбан.

Срещата традиционно се свиква от страната, която е шестмесечен ротационен председател на Съвета на ЕС, но държавите членки са разгневени от посещенията на унгарския министър-председател през последните седмици в Москва, Пекин и курорта Мар-а-Лаго на Доналд Тръмп във Флорида.

"Трябва да изпратим сигнал, дори да е символичен", заяви Жозеп Борел пред журналисти в понеделник след среща на външните министри. Той добави, че многократните стъпки на Унгария да говори срещу политиката на ЕС трябва да "имат някакви формални последици".

Преди това редица държави членки и Европейската комисия (ЕК) заявиха, че ще ограничат участието си в неофициалните срещи, планирани в Будапеща от Унгария по време на нейното председателство на ЕС. Досега Орбан не се е повлиял от широко разпространените осъждания от други държави в ЕС. Миналата седмица той заяви, че ще продължи своята "мирна мисия" въпреки критиките, че превишава ролята, заложена му от ротационното председателство.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от Bloomberg Terminal може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 23.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още