IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орбан пристигна в Пекин за среща със Си Дзинпин

Това е поредно изненадващо пътуване на Орбан, откакто Унгария пое ротационното председателство на ЕС

11:37 | 08.07.24 г. 1

Унгарският министър-председател Виктор Орбан е в Пекин за среща с китайския президент Си Дзинпин. Визитата се осъществява след противоречивата среща на премиера с руския президент Владимир Путин, предава Bloomberg.

Това е поредно изненадващо пътуване на Орбан, откакто Унгария пое ротационното председателство на Европейския съюз в началото на юли.

Миналата седмица Орбан посети Украйна и Русия в рамките на така наречената от него "мисия за мир", а също така взе участие и в среща на Организацията на тюркските държави в Азербайджан. Орбан и Си Дзинпин ще "общуват задълбочено по въпроси от общ интерес", се казва в изявление на Министерството на външните работи в Пекин.

Пекин се опитва да се представи като предимно неутрален, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна в началото на 2022 г. Въпреки това страната задълбочи съюза с Москва с това, което Си и Путин нарекоха приятелство "без граници". През 2023 г. търговията между двете страни достигна рекордните 240 млрд. долара.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 08.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 14 минути
Изненадващо? Че кое му е изненадващото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още