IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел и „Хамас“ се доближават до спиране на огъня

Байдън е приветствал решението, което идва ден след като „Хамас“ отговори на плана за прекратяване на огъня в Газа, който той очерта в края на май

15:10 | 05.07.24 г.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е съобщил на американския президент Джо Байдън, че е решил да изпрати екип от преговарящи, за да се обсъжда с „Хамас“ евентуално споразумение за освобождаване на заложници, съобщават световните агенции.

Байдън е приветствал решението, което идва ден след като „Хамас“ отговори на плана за прекратяване на огъня в Газа, който той очерта в края на май. Последните непреки преговори се проведоха в Кайро по-рано същия месец.

Подробности за последния отговор на „Хамас“ не са оповестени публично, но палестински служител коментира пред BBC, че групата вече не изисква пълно прекратяване на огъня. Новите условия предвиждат изтеглянето на израелските сили от ивица земя, минаваща по южната граница на Ивицата Газа с Египет, известна като Филаделфийския коридор, и от граничния пункт Рафах между анклава и Египет.

„Скоро отиваме на нов кръг от преговори“, заяви източникът на BBC. Според високопоставен служител на американската администрация от „Хамас“ са се съгласили на „значителни корекции" в позицията си. „Постигнахме пробив в критична задънена улица“, посочва източникът на медията, но уточнява, че „това не означава, че тази сделка ще бъде приключена в рамките на няколко дни“.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 05.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още