IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френските политици се борят за гласоподаватели преди втория тур на изборите

Габриел Атал и Жордан Бардела се обърнаха към избирателите от различни партии по време на интервюта на живо по френската телевизия TF1

11:42 | 02.07.24 г.

Френските политически лидери се борят за гласоподавателите преди решаващия втори тур на парламентарните избори. След първия тур центристкият министър-председател Габриел Атал и Жордан Бардела, председател на крайнодясното движение "Национален сбор", се обърнаха към избирателите от различни партии по време на интервюта на живо по френската телевизия TF1.

"Националният сбор" на Марин льо Пен и неговите съюзници оглавиха първия тур в неделя с 33,2% от гласовете. Левият "Нов народен фронт" го следва с 28%, а коалицията на президента Еманюел Макрон получи 20,8%.

Бардела призова гласоподавателите, включително умерено левите, да подкрепят партията му на втория тур, за да постигне абсолютно парламентарно мнозинство. Междувременно Атал призова за единен фронт срещу крайната десница, като се застъпи за плуралистично Национално събрание, което да си сътрудничи по законодателството "законопроект по законопроект".

Абсолютното мнозинство в Националната асамблея ще направи Бардела премиер, което ще улесни приемането на тяхното законодателство. Крайната десница и нейните съюзници се нуждаят от 289 места, за да получат мнозинство. Окончателното гласуване на 7 юли ще определи състава на следващия парламент на Франция.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 02.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още