IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България отговаря на три от общо 4-те критерия за присъединяване към еврозоната

Страната все още не изпълнява целите за устойчивост на цените

18:16 | 26.06.24 г. 1

България отговаря на три от критериите за присъединяване към еврозоната, но все още не изпълнява целите за устойчивост на цените. Това се посочва в доклада на Европейската комисия, представен днес. България засега не отговаря на изискванията за въвеждане на общата валута, се отбелязва в оценката. Отчита се, че нашата страна е съобразила почти изцяло законодателството си с правилата на еврозоната, включително по отношение на бюджета, обменния курс на лева и дългосрочните лихви.

В съобщение на ЕК са цитирани данни от обществено проучване от миналия месец, според които 49 на сто от българите подкрепят присъединяването към еврозоната, 71 на сто очакват това да се случи в близките пет години, 64 на сто предвиждат въвеждането на еврото да доведе до повишаване на цените, а 44 на сто имат очакване за положително въздействие от премахването на лева.

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че се очаква критерият за ценовата стабилност да бъде изпълнен до края на годината. „След това ще искаме извънредни конвергентни доклади от Европейската централна банка и Европейската комисия, посочи още Главчев. Днес в дневния ред на правителственото заседание е предвидено разглеждането на Закона за въвеждането на еврото в България.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 27.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
vanaia
преди 1 ден
Абе какъв е тоя зор за това Евро!????? Светът се пука на части, ние ще сменяме валутата, че това е скъпо начинание само по себе си, да не говорим за бремето което носи със себе си. . . Дет се вика, кой те пита народе какво искаш.... трагедия на държава и управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още