IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оли Рен от ЕЦБ очаква още две понижения на лихвите до края на 2024 г.

Банкерът заяви, че до края на тази година лихвите вероятно ще достигнат 3,25%

14:25 | 26.06.24 г.

Oчакванията на инвеститорите Европейската централна банка да разхлаби паричната си политика още два пъти през тази година и да сведе разходите по заемите до 2,25% през 2025 г. са справедливи, смята Оли Рен, член на Управителния съвет на регулатора.

В едни от най-ясните забележки на банкер от ЕЦБ относно пътя на лихвените проценти управителят на Финландската централна банка заяви, че макар длъжностните лица да трябва да осигурят завръщане на инфлацията към 2%, те не бива да потискат прекомерно икономическата активност.

"Ако погледнете пазарните данни, те предполагат, че ще има още две понижения на лихвите, така че да се окажем на 3,25% до края на тази година, а при крайния лихвен процент - някъде около 2,25%, 2,50%", каза Рен вчера в интервю в Хелзинки. Според него това са разумни очаквания.

Инвеститорите смятат, че през 2024 г. все още предстои намаляване на лихвените проценти с 45 базисни пункта, което се равнява на второ понижение с четвърт пункт и около 75% вероятност за още едно. Следващото може да дойде още през септември.

Макар да подчерта, че ЕЦБ няма да се ангажира предварително с някакъв конкретен път, Рен уточни, че е рационално да се очакват по-нататъшни намаления. По отношение на икономиката Рен заяви, че Европа "се насочва към постепенно възстановяване през тази година" и растежът "следва да се засили през следващата и по-следващата година".

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 27.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още