IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея изстреля балистична ракета след посещението на Путин

Вероятно ракетата е носела бойна глава, предназначена за маневриране с висока скорост, за да избегне прехващане

11:23 | 26.06.24 г.

Северна Корея изстреля балистична ракета в опит след посещението на руския президент Владимир Путин в страната в опит да демонстрира сила. Това се случва около седмица след като сключи военен договор за взаимна отбрана с Русия – споразумение, което разтревожи САЩ и техните съюзници. Ракетата е била изстреляна около 5:30 ч. тази сутрин от район близо до Пхенян, съобщи Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея.

В момента се извършва анализ от южнокорейските и американските разузнавателни органи, за да се установят повече подробности. Ракетата е прелетяла около 250 км и се е взривила във въздуха източно от севернокорейския крайбрежен град Вонсан, като е разпръснала отломки на няколко километра. Вероятно ракетата е носела бойна глава, предназначена за маневриране с висока скорост, за да избегне прехващане, според запознати.

Това е първото изстрелване на балистична ракета, откакто в края на май режимът на Ким Чен Ун изстреля едновременно няколко балистични ракети с малък обсег. През последните няколко години Ким разгърна нов набор от ракети, способни да носят ядрени бойни глави и предназначени за нанасяне на удари по континенталната част на САЩ, както и по американските съюзници Япония и Южна Корея.

Той претърпя неуспехи с ракетите си за разполагане на спътници. Последният му опит в края на май завърши с неуспех, след като ракетата се превърна в огнено кълбо скоро след изстрелването си.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още