IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия скоро ще стане най-големият строителен пазар в света

Очаква се общата стойност на строителната продукция в страната ще достигне 181,5 млрд. долара до края на 2028 г., което е с почти 30% повече спрямо 2023 г.

14:15 | 25.06.24 г.

Саудитска Арабия ще се превърне в най-големия строителен пазар в света, тъй като кралството влага огромни средства в проекти, целящи основен ремонт и диверсификация на икономиката. Това прогнозира консултантската компания за недвижими имоти Knight Frank.

Прогнозите са, че общата стойност на строителната продукция в страната ще достигне 181,5 млрд. долара до края на 2028 г., което е с почти 30% повече спрямо 2023 г., се казва в доклад на базираната в Лондон компания. Голяма част от тази сума вероятно ще дойде от жилищни имоти и т.нар. гигапроекти, наред с други строежи, които са част от мисията на престолонаследника принц Мохамед бин Салман да трансформира зависимата от петрола икономика. Планът, известен като "Визия 2030", ще трябва да се погрижи за нарастващото население, както и за очаквания приток на чуждестранни туристи.

Само през 2023 г. са били възложени договори за строителство на стойност над 140 млрд. долара, според Knight Frank. По-голямата част от тях са в Рияд, където Саудитска Арабия има за цел да увеличи населението си до 10 млн. души до края на десетилетието. Според проучването след въвеждането на инициативата "Визия 2030" преди осем години Саудитска Арабия е стартирала проекти на стойност над 1,25 трилиона долара. Въпреки че повечето от тях все още не са реализирани, а някои са съкратени, кралството работи на пълни обороти, тъй като крайният срок - 2030 г. - наближава все повече.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 25.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още