IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада също подготвя мита за китайските електромобили

Министър-председателят Джъстин Трюдо е подложен на все по-голям натиск в страната и чужбина да последва примера на САЩ и ЕС

18:03 | 21.06.24 г.

Канадското правителство подготвя потенциални нови мита за електрическите превозни средства, произведени в Китай.

Правителството все още не е взело окончателни решения за това как да действа, но вероятно скоро ще обяви началото на публични консултации относно налозите, които биха засегнали китайския износ на електромобили в Канада, твърдят източници, запознати с въпроса.

Министър-председателят Джъстин Трюдо е подложен на все по-голям натиск в страната и чужбина да последва примера на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, който през май обяви план за почти четирикратно увеличение на митата върху произведените в Китай електрически превозни средства до крайна ставка от 102,5%. Миналата седмица Европейският съюз заяви, че планира да увеличи митата върху китайските електромобили, като за някои от тях те ще достигнат 48%.

Стойността на китайските електромобили, внесени в Канада, е нараснала до 2,2 милиарда канадски долара, което се равнява на 1,6 милиарда щатски долара, през миналата година от по-малко от 100 милиона канадски долара през 2022 г.

Броят на автомобилите, пристигащи от Китай на пристанището във Ванкувър, скочи повече от пет пъти, след като Tesla започна да изпраща там автомобили Model Y от завода си в Шанхай.

Основната грижа на канадското правителство обаче не е свързана с Tesla, а с перспективата евтини автомобили, произведени от китайски автомобилни производители, да залеят пазара.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 21.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още