IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея и САЩ осъдиха новия договор между Русия и Северна Корея

Южнокорейският съветник по националната сигурност заяви, че Сеул ще разгледа възможността за доставка на оръжия за Украйна в отговор на пакта между Москва и Пхенян

14:00 | 21.06.24 г.

Външният министър на Южна Корея Чо Те-джун и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен осъдиха новия договор между Русия и Северна Корея като сериозна заплаха за регионалния мир и стабилност, гласи изявление на външното министерство в Сеул.

В телефонен разговор вчера двамата са обсъдили и начини за реакция на пакта и са се договорили да наблюдават отблизо ситуацията, заяви външното министерство. Блинкен каза, че САЩ подкрепят реакцията на Южна Корея на споразумението, в което Москва и Пхенян заявиха, че всяка от страните ще предостави незабавна военна помощ на другата, ако тя бъде изправена пред въоръжена агресия.

Чо Те-джун изтъкна, че всяко сътрудничество за подпомагане на укрепването на военните възможности на Северна Корея е явно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. САЩ ще обмислят различни начини за отговор на заплахата за международния мир и стабилност от страна на Русия и Северна Корея. Южнокорейският съветник по националната сигурност заяви вчера, че Сеул ще разгледа възможността за доставка на оръжия за Украйна в отговор на пакта между Москва и Пхенян.

Междувременно южнокорейският заместник външен министър извика руския посланик Георгий Зиновиев на среща днес, за да му изложи позицията на Сеул относно споразумението между Путин и Ким и предполагаемото военно сътрудничество между Русия и Северна Корея.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 21.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още