IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС прие нови санкции срещу Русия, този път и срещу газовия сектор

Мярката се дискутира от месеци, но в крайна сметка страните от ЕС са успели да преодолеят съпротивата на Унгария

17:00 | 20.06.24 г. 2

ЕС одобри 14-я пакет със санкции срещу Русия от началото на пълномащабната война в Украйна. В текстовете за първи път се включват мерки срещу руския газов сектор. Мярката се дискутира от месеци, но в крайна сметка страните от ЕС са успели да преодолеят съпротивата на Унгария.

Страната е против санкции за руския енергиен сектор, но според източници на европейското издание Politico Будапеща е вдигнала ветото си срещу обещание, че ЕС няма да спре проекта за разширението на АЕЦ Пакш ІІ, което се реализира от "Росатом". В предложението на Европейската комисия беше включена забраната за пренасочване на доставки с втечнен газ от територията на общността към трети държави, както и на инвестиции в нови проекти, свързани с втечнен газ.

Това е първата мярка, засягаща газовия сектор на Русия, макар и в Брюксел все още да не изглеждат готови за директна забрана на вноса. 14-я пакет забранява още на европейските банки да използват извън Русия алтернативата на SWIFT, която изготви Руската централна банка, както и трансакции с компании, които използват системата. Въведени са и санкции срещу компании от Китай, Турция и Индия, които нарушават мерките, ограничаващи достъпа на Русия до стоки с възможна двойна употреба, или подкрепящи военната индустрия.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 20.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
tamar79
преди 2 седмици
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 11
Алехандро
преди 2 седмици
Нова беля, а, колхозници?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още