IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна е склонна да покани Русия на следващата среща с международните партньори

Работни групи подготвят подробностите за последваща дискусия след срещата на върха в Швейцария миналата седмица

19:30 | 19.06.24 г. 2

Украйна може да покани Русия на следващата среща с международните партньори, на която ще бъде изработена формула за бъдещи мирни преговори. Tова заяви началникът на кабинета на президента Володимир Зеленски.

Кремъл неведнъж е давал да се разбере, че няма намерение да се ангажира с украинския план. Но Андрий Ермак, главният съветник на Зеленски, повдигна въпроса за тази възможност, тъй като работните групи подготвят подробностите за последваща дискусия след срещата на върха в Швейцария миналата седмица. На тази среща в Люцерн на 15-16 юни присъстваха над 100 държави и организации, но тя не постигна крайната си цел да изгради по-широка международна подкрепа.

“Смятаме, че ще бъде възможно да поканим представител на Русия", заяви Ермак в конферентен разговор късно във вторник. В навечерието на срещата на върха в Швейцария президентът Владимир Путин определи условията за мирни преговори, като поиска Украйна първо да предаде четири от източните си региони на Русия, както и да се откаже от амбицията си да се присъедини към НАТО. Искането беше осмивано от западните съюзници заедно с Украйна, която неведнъж е заявявала, че да се откаже от която и да е своя територия е неприемливо. 

Няколко държави от т.нар. Глобален юг, сред които Индия, Бразилия и Южна Африка, отказаха да подпишат окончателния документ на срещата на върха в Швейцария. Въпреки това Ермак определи срещата като успешна, дори след като Китай я пропусна. Втората среща на върха ще бъде по-представителна, заяви главният съветник, като добави, че на нея се търси съгласие по някои решения за прекратяване на войната и уреждане на съпътстващите я кризи.

Украйна е отворена за приноса на други държави и се стреми да обедини "отговорните държави" въз основа на предложената от Зеленски мирна формула, която изисква пълно изтегляне на руските войски от украинска територия, допълни още Ермак.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 20.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 3 седмици
Чакайте сега, първо трябва да си редактирате конституцията, според която са забранени всякакви преговори с агресивния агресор и да премахнете текстовете за стремежа в НАТО. Иначе тези плахи приказки за това кой трябва да поканите, звучат несериозно. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Tikva007
преди 3 седмици
*Украйна е склонна да покани Русия на следващата среща с международните партньори* - украйна скоро ще е склонна и Русия да я покани на среща на 4 очи в салон за масаж - всичко с времето си. *На изток от рая* нещата се случват много по-бавно, отколкото в либералните медии и крратуни, но неумолимо следват своя път като тежък парен валяк. Просто трябва повече търпение в лагера на орркитте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още